Как да се ориентираме в закупуването на игрички за децата ни?

Често чуваме изречението „Детето ми има толкова много играчки, а не иска да си играе с тях…“ Много е вероятно играчките, с които сте го заобиколили изобщо да не са му интересни, защото не са за неговата възраст. Повечето родители купуват играчки които смятат, че ще се харесат без да се поинтересуват от това за каква възрастова група са ( или просто да попитат в магазина 😉 ). Съответно когато подарят играчката на детето виждат или объркан поглед или тя просто се захвърля в някой ъгъл. За да не остават и двете страни разочаровани, ние от магазин Игривко решихме да ви разкажем през какви етапи минават малчовците и от какви играчки имат нужда, за да развиват потенциала си и да растат любопитни.

Новородени (0-6м)
Играчки за сетивата. Да се движат, за да ги следват с очи. Да бъдат шарени. Да издават смешни звуци или да им пеят. Да са с различна текстура. Да могат да се гризкат .


Бебета (6-12м)
Бебетата на тази възраст вече започват да сядат, някои лазят и се обръщат. Любопитството им нараства и затова и играчките стават различни. Меки кубчета за подреждане и бутане. Топки, колички и всякакви други играчки, които могат да бутат и дърпат. Музикалните играчки винаги са добър избор! Във ваната играта продължава с гумени животни, плуващи или пеещи играчки.

Деца (12м-24м)
Малките откриватели! Така наричаме децата на тази възраст. Вече проходили, за тях всичко ново е изключително интересно. Развиват се бързо и е важно да им помагаме.Опитват се да се изразяват,учат първите си думички и са страшно активни.
Ако имате играчки за сортиране, пъзели, рингове за нанизване или животни, сега е моментът да им ги дадете. Ако не… винаги можете да минете през нас и да ви помогнем да изберете 😉 След годинката, децата имат по-добър контрол над ръцете си и можем да им дадем и първите книжки за рисуване с пастели, нетоксични водни бои, моливи,разбира се с наша помощ и под надзор. Време и за конструктори. С помощта на мама и тате, децата строят кули, замъци и какво ли още не.


Деца (2г-3г)
Започва наистина интересната част! В тази годината децата са торнадо от емоции и чувства и трябва да им помагаме да се изразяват. Учат бързо и искат да се справят сами. Подхождат с любопитство към различните ситуации.
Време е за ролеви игри. Днес можете да си разкажете какво се случва в кабинета на доктора и да оставите детето да играе с комплекта, като се преоблече и ви прегледа. На следващия ден, да има кулинарно шоу, а деня след него да поставите цяло куклено представление!
Освен, че чрез ролевите игри децата научават как да комуникират, развиват речта си, фина моторика и въображение, те изграждат и интерес към различните професии и дейности.
Физическите активности стават все повече. Играят с топка като хвърлят и ритат. Катерят се, тичат, скачат, карат баланс колело, дори и тротинетка. Бързо се справят със пъзелите, затова можете да залагате на по-трудни в зависимост от детето. Вече им е интересен пластилинът и творят с часове. Музикалните инструменти продължават да са на почит. Вече можете да включите и микрофон и да пеете заедно целия плейлист от детски песнички!


Деца (3-5г)

С голям интерес децата на тази възраст играят на настолни игри! Да се научат да печелят или пък да понасят по-лесно загубата. Социализират се и развиват умения като координация на ръцете и очите, памет, разпознаване на цветовете и формите. Насърчават децата да се изразяват и да бъдат наблюдателни. На тази възраст децата имат интерес и желание да създават неща сами с ръцете си. Освен, че рисуват самостоятелно, могат да творят различни фигурки с пластилин или глина.
С помощта на мама и татко, могат дори да нанижат мъниста на конче и да направят първите си бижута, или пък да участват в направата на велик експеримент и създадат красиви кристали.