Изминаха близо 200 дни, откакто училищата затвориха своите врати. Учебните дни през годината бяха рекордно малко, тъй като както родителите помнят преди извънредното положение имаше обявени и грипни ваканции.

Голямо е желанието на най-малките да се върнат в класната стая, за да могат да играят в междучасията. Връщането в училище след толкова много време извън него безспорно ще бъде различно през тази година. Засилени антиепидемиологични мерки, задължително носене на маски в общите помещения, спазване на дистанция от съучениците, непрекъсната дезинфекция, всичко това е далеч от начина, по-който децата са свикнали да се държат в училище и да общуват по между си.

След месеци при родителите и бабите и дядовците си, залегнали зад екрана на компютъра по време на онлайн учебните часове, връщането към редовни занимания е твърде вероятно да предизвика стрес. След толкова време у дома, това отново да си в стая с 20 – 30 деца може да бъде претоварващо. При някои деца дори е възможно да има притеснения да не се разболеят или да не занесат вируса в къщи.

На всички е ясно, че въпреки опитите учебната 2019/2020 да завърши нормално в онлайн среда, натоварването за самите ученици беше значително по-малко. Стресът от претоварване с твърде много домашни може да бъде определящ за тяхното желание за учене.

Редица експерти съветват да се отдели специално внимание на физическия, психичен и емоционален ефект, който ще има завръщането в училище тази година. Въпреки всички рискове от гледна точка на епидемиологичната ситуация и стреса от завръщане, плюсовете от това децата да са в училище, далеч задминават по брой минусите.